Hashim Derashid - Masalah & Penyelesaian
  FRONT PAGE
  TIPS Komputer
  Perihal Computer
  Virus Virus Komputer
  Masalah & Penyelesaian
  Komen ANDA
  Hubungi SAYA
  Berita/Hiburan
  Freeware Adress
  Edit Fail Regestry
  Perisian Percuma
  Counter
  Lokasi ANDA
  Maklumbalas
  Penterjemah
  FIREWALL
  KeyPad Simbol
  MY Album
  Istilah Komputer
  Selected Link
  Tip Mudah
  Laman Web Utama

Perihal Komputer

http://www.freewebs.com/hashimderashid/

BRONTOK

Langkah 1
Download antivirus NOD32 Stand Alone di http://www.protouchexpert.com. Bendalah ni ade 2 jer iaitu NOD32 stand alone dan NOD 32 utk 30 hari.


Terima kasih PROTOUCHEXPERT!!!

Langkah 2

Download software Brontok Washer dari web site ini
http://jeruk.padinet.com/~ertanto/bw.php.

Langkah 3
Disablekan fungsi system restore dalam win XP . Pegi kat website kalo
nak tau camne nak buat http://www.windowsitpro.com/Articles/Index.cfm?ArticleID=22059&DisplayTab=Article. Kalo x boleh gak search kat GOOGLE.COM dan taipkan "How to disable windows xp system restore".
Dan jgn lupe jgn masukkan tanda " " dalam search engine google.

Langkah ke 4

Matikan komputer anda dan cabut sumer power supply utk tempoh 10 minit. Lepas tu pasang semula. Ini adalah utk menghilangkan sebarang virus dlm ingatan komputer. ON kan komputer anda sambil menekan F8 beberapa kali sampai kuar win XP stsrtup menu. Dan pilih safe mode.. Dalam keadaan ini biasenya kod virus x boley run. Gunakan seftware Brontok Washer utk menghapuskan fail utama virus brontok.

Langkah 5

Gunakan software antivirus NOD32 stand alone utk menghapuskan saki baki virus brontok .

Langkah 6
Restart komputer anda dan pasang antivirus NOD32 percubaan 30 hari.


Cara format HD SATA


mula-mula boot dari xp cd

kemudian tekan f6 apabila diminta, jadi di langkah inii sdr boleh pasang driver sata

kemudia ikuti sahaja arahannya untuk partition dan format sata <--- hal ini semua dilakukan dari XP cd sebelum Windows di pasang.

pc saya dah hilang run command

Cuba buat camni

START > RUN & taipkan regedit > lepastu enter

Paparan registry akan berlaku

Klik pada
HKEY_CURRENT_USER
kemudian Software
kemudian Policies
kemudian Microsoft
kemudian Internet Explorer
di ikuti Control Panel.

Ada 3 entries di kawasan ini, iaitu .....
(default) REG_SZ &
Programs Tab_REG-DWRORD &
General Tab REG-DWORD.

Disebelah kanannya ada section dengan tanda #'s di dalamnya
dipanggil "Data". Data dikaitkan dengan General Tab sepatutnya bernilai 0x00000000 (0)...

Jika data itu 1(one) dan bukan kosong 0 (zero) sdr kena tukar balik nilainya menjadi 0(zero). Caranya klik butang kanan pada General Tab.........klik modify.... pastikan di sini ialah satu titik di Hexadecimal ....dan nobor di sebelah kiri bawah (Value Data) tukar kepada kosong 0 (zero). tutup Registry.


1) Saya ader DUA Komputer.
2) Saya cuma ader Internal Modem. (Readymade - Moden Dalam 2 PC tersebut)
3) Saya ader SATU Acount Access Internet. (Dail Up)
4) Saya ader Wayer RJ45.
5) Saya takde HUB.

Soalan :

Boleh ke kedua-dua komputer Acces ke Internet dengan menggunakan hanya satu Acount Internet dalam masa yang sama menggunakan sambungan wayer RJ45 tanpa ada HUB ?!!
2) Tanpa HUB sdra boleh menggabung dua komputer berkenaan. Apa yang diperlukan ialah modifykan cable RJ45 supaya ia menjadi Crossover cable. Boleh tanya dikedai komputer atau kalau nak buat sendiri pun boleh. Rujuk di sini atau di sini
atau di sini

Sambungkan kedua-dua komputer dengan cable berkenaan.

Bagi IP-Adress untuk kedua-dua komputer (IP seperti 192.168.0.1 dan 192.168.0.2; dengan subnet mask 255.255.255.0 dan tiada default Gateway.

Cannot delete


Cannot delete 3dmark05 : It is being used by another person or program. Close any programs that might be using the file and try again."


Cuba naikkan Windows Task Manager dengan tekan kunci Control Alternate Delete secara serentak. Tegok apa nama program yang berjalan tuh.

Lepas tuh Right click kat "My Computer", pergi ke properties, klik tab "hardware", klik "device manager", klik "Display Adapters", right click di atas integrated card dan tekan disable.

 

popup error

Buka Internet Explorer
Klik Tools kat atas
Pilih Internet Optons
Klik Tab Advanced
Lepas tu
tickkan dua kotak berikut
Disable Script Debuggin (Internet Explorer)
Disable Script Debugging (Others)
Lepas tu
Kosongkan kotak
Display a notification about every script error.
Lepas tu
klik OK

Today, there have been 22619 visitors (37126 hits) on this page!
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=